ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΥ ΜΟΥΣΑΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΕΛΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Το ιστολόγιο αυτό παρουσιάζει το Πολιτιστικό Κέντρο που σκοπεύει να ιδρύσει στον Σελλά Μεσσηνίας η ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ ΜΟΥΣΑ. Η ημιορεινή ιστορική πολίχνη του Σελλά πρωτοιδρύθηκε ως οικισμός στα υστεροβυζαντινά χρόνια στα μέσα του 13ου αιώνα. Γεωγραφικά βρίσκεται στον Δήμο Τριπύλης και απέχει 12 χλμ. από την πόλη της Κυπαρισσίας. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες γνώρισε πολύ μεγάλο ποσοστό μετανάστευσης με αποτέλεσμα σήμερα να διαμένουν μόνιμα μόνον 20 περίπου οικογένειες. Με την ίδρυση του Πολιτιστικού Κέντρου ελπίζεται η επιστροφή των κατοίκων και σημαντική βελτίωση της περιοχής.

Πέμπτη, 7 Απριλίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΕΛΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΓΗΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ-ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ ΜΟΥΣΑ


Η ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ ΜΟΥΣΑ είναι μία αστική μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρία που ιδρύθηκε στις 25/5/2004 με την υπ’ αριθμόν 7895 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και ΑΦΜ 999065727 Α΄ ΔΟΥ ΑΘΗΝΩΝ,  και εδρεύει στο κέντρο της Αθήνας στην διεύθυνση Ακαδημίας 96-100, ΤΚ 15577 με τηλ. επικοινωνίας 210-5201682. Βάσει του καταστατικού της σκοπός της ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΥ ΜΟΥΣΑΣ είναι η ίδρυση οργανώσεων για πολιτιστικούς και κοινωφελείς σκοπούς και η δραστηριοποίηση ανθρώπων για την επίτευξη τέτοιων σκοπών. Για το λόγο αυτό η ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ ΜΟΥΣΑ ίδρυσε και διευθύνει την διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση ΟΡΑΜΑ και το ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Πρόεδρος και Ιδρυτής της ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΥ ΜΟΥΣΑΣ είναι ο κ. Παναγιώτης Μποσνάκης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μισσούρι των ΗΠΑ και Σύμβουλος σε Θέματα Αποδήμου Ελληνισμού και Διεθνών Σχέσεων. Τα υπόλοιπα μέλη της ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΥ ΜΟΥΣΑΣ είναι επίσης καθηγητές πανεπιστημίου και άτομα από την Ελληνική Διασπορά που διαπνέονται από ανώτερα ιδανικά και κοινωφελή ιδεώδη. Η ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ ΜΟΥΣΑ έχει συνεργάτες σε πολλές χώρες του εξωτερικού και ιδιαίτερα μέσα στην Ελληνική Ομογένεια.

Μέχρι τώρα η ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ ΜΟΥΣΑ έχει οργανώσει Συνέδρια και Ημερίδες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επίσης μέσω του ΟΡΑΜΑΤΟΣ έχει συμμετάσχει σε διεθνή Συνέδρια εκτός Ελλάδος. Ένα βασικό σχέδιο της είναι η ίδρυση πολιτιστικών κέντρων στην Ελλάδα που θα προωθούν την εκπαίδευση και των πολιτισμό μέσω διεθνών προγραμμάτων και δράσεων. Στο πλαίσιο αυτό προχωρεί πιλοτικά στην δημιουργία ενός πρώτου τέτοιου πολυδύναμου πολιτιστικού κέντρου με έδρα το κοινοτικό διαμέρισμα Τριπύλας Μεσσηνίας και συγκεκριμένα στο γραφικό και ιστορικό χωριό του Σελλά Μεσσηνίας, ένα έργο που επίσης θα συμβάλλει αποφασιστικά και στην ανάπτυξη και την ανάδειξη της πολιτιστικής αξίας της περιοχής εκείνης. Πιστεύεται ότι θα την αναδείξει όχι μόνον σε εθνική κλίμακα αλλά και σε παγκόσμια μέσω των πολλών διεθνών συνεργασιών και δράσεων που θα αναπτύξει το κέντρο αυτό.

Για το σκοπό αυτό η  ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ ΜΟΥΣΑ θα αξιοποιήσει έκταση περίπου 5 στρεμμάτων εντός του οικισμού Σελλά Μεσσηνίας για την ανέγερση ενός πολυδύναμου πολιτιστικού κέντρου με ξενώνα φιλοξενίας και άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις.


    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Το πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο που θα δημιουργήσει η ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ ΜΟΥΣΑ στην κοινότητα του Σελλά Μεσσηνίας θα συμβάλλει αποφασιστικά και ριζικά στην κοινωφελή και αειφόρο ανάπτυξη της ευαίσθητης αυτής περιοχής και θα δημιουργήσει μεσοπρόθεσμα τις προϋποθέσεις για την επιστροφή των κατοίκων και κυρίως των νέων στην περιοχή και μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για πρόοδο και ευημερία. Είναι γεγονός ότι η περιοχή της Τριπύλας που απαρτίζεται από συγκρότημα ... πλησίστιων κοινοτικών μερισμάτων σήμερα υποφέρει από την αφαίμαξη πληθυσμιακού δυναμικού και κυρίως από την γενικευμένη απίσχναση των νεολαίων στρωμάτων που λόγω και της ελλείψεως των σχολείων εξαναγκάζονται να μεταναστεύουν στα γύρω μεγαλύτερα αστικά κέντρα. Με την λειτουργία όμως του πολιτιστικού κέντρου δημιουργούνται εξαιρετικές προϋποθέσεις για εκπαίδευση, παιδεία, ψυχαγωγία και διασκέδαση που πιστεύεται ότι τελικά όχι μόνο θα προσελκύσουν τους νέους της περιοχής αλλά ακόμη και νέους από τα μεγάλα αστικά κέντρα και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της περιοχής.

Ομως πέρα από την νεολαία το πολιτιστικό κέντρο θα βοηθήσει και τους ίδιους τους κατοίκους και τις οικογένειές τους με ποικίλους τρόπους προσφέροντας εργασία τουλάχιστον σε 25-30 άτομα, κάνοντας σεμινάρια για την γεωργία και τις καλλιέργειες, αναπτύσσοντας τον αγροτουρισμό, τις εναλλακτικές καλλιέργειες, την βιο-οικολογία, την ανάδειξη του δασικού και περιβαντολογικού πλούτου και την προσέλκυση επιχειρηματιών και βιοτεχνών, όπως και εθελοντών ιατρών που θα προσφέρουν εθελοντικά ιατρικές υπηρεσίες. Ολες αυτές οι ενέργειες, συνυπολογιζομένης και της ευεργετικής επιρροής που θα έχει στην τουριστική ανάπτυξη, αναμένεται να δημιουργήσουν θετικώτατη επίδραση στην πρόοδο και την ευημερία της περιοχής.

                       ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Το πολιτιστικό κέντρο Σελλά Μεσσηνίας θα είναι ένα πολυδύναμο κέντρο με διεθνή απήχηση που θα φιλοξενεί δραστηριότητες της πολιτιστικής εταιρίας ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΥ ΜΟΥΣΑΣ, της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης ΟΡΑΜΑ, του Κέντρου Ποίησης για την Πρωτοπορία και την Διαπολιτιστικότητα, και των συμβαλλομένων με αυτά εγχωρίων και διεθνών εταίρων και συνεργαζομένων φορέων. Αντιλαμβάνεται αμέσως κανείς το ευρύ φάσμα των φιλοξενουμένων δραστηριοτήτων και της χρησιμότητας του κέντρου για την όλη περιοχή. Οι κυριώτερες δραστηριότητες και δράσεις του μπορούν να συνοψισθούν ως εξής:


                  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
            ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


 • Σεμινάρια λογοτεχνίας, ποίησης και δημιουργικής γραφής
 • Λογοτεχνικές εκδηλώσεις
 • Εικαστικά σεμινάρια, καλές τέχνες, γλυπτική
 • Κινηματογράφος, video art, φωτογραφία
 • Θέατρο, performances
 • Mουσική, συναυλίες, χορός
 • Εναλλακτικές τέχνες, οικολογία
 • Μετάφραση, φιλοσοφία, κοινωνικές επιστήμες
 • Πνευματική και σωματική καλλιέργεια
 • Οικολογικές καλλιέργειες, εύ ζήν
 • Εκθέσεις και προβολές
 • Φιλοξενία συγγραφέων, φοιτητών, καλλιτεχνών κλπ. • Διδασκαλία Ελληνικής Γλώσσας για Ξένους
 • Διδασκαλία ξένων γλωσσών
 • Μαθήματα Πληροφορικής
 • Ενισχυμένη Διδασκαλία για μαθητές
 • Μαθήματα για φοιτητές
 • Εργαστήρια φοιτητών
 • Ελληνική ιστορία και μυθολογία
 • Ελληνική τέχνη
 • Ανταλλαγές Ελλήνων και Ξένων φοιτητών
 • Πολιτισμικές ανταλλαγές
 • Ξεναγήσεις
 • Αρχαιολογία
 • Ελληνική Κουζίνα
 • Ελληνική Λαογραφία
 • Ελληνική μουσική και χορός
                    ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ-ΕΤΑΙΡΟΙ


Σημαντικός και ενδιαφέρον είναι ο τρόπος με τον οποίο πρόκειται να λειτουργήσει το κέντρο αυτό. Συγκεκριμένα η ανάδοχος πολιτιστική εταιρία ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ ΜΟΥΣΑ θα συνάψει ειδικές συνεργασίες με φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό (π.χ. Πανεπιστήμια, ιδρύματα, κοινωφελείς οργανώσεις, ινστιτούτα, συλλόγους, ομάδες τέχνης και γραμμάτων, οργανώσεις νέων) δίνοντας ζωή σε ένα πραγματικά διεθνές πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο που θα αποτελέσει μία πρωτοφανή όαση κουλτούρας και πολιτισμού και ανάπτυξης για όλη την περιοχή της Μεσσηνίας. Θα επιδιωχθεί συνεργασία με Πανεπιστήμια της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, φορείς από άλλα μέρη της Ελλάδας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης και της Αμερικής. Η ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ ΜΟΥΣΑ θα εκπονήσει ένα σχέδιο συμφωνίας δέκα μειζόνων εταίρων κυρίως από το εξωτερικό για την συλλειτουργία αυτού του κέντρου. Αυτή είναι μία πρωτοποριακή σύλληψη λειτουργίας ενός τέτοιου διεθνούς κέντρου που θα φέρει την πολυφωνία, την ανταλλαγή, την πολυπολιτισμικότητα και τον συνεμπλουτισμό ιδεών και εμπειριών των συνεργαζομένων φορέων.

TO ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΕΛΛΑ ΚΑΙ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ


            Το Πολιτιστικό Κέντρο Σελλά μπορεί να αξιοποιήσει ποικιλοτρόπως όσα αγαθά προσφέρει ο Νομός Μεσσηνίας και να αναδείξει διεθνώς την πολιτιστική και πνευματική του κληρονομιά. Κατ’ αρχήν το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ιδιαίτερα η Φιλοσοφική Σχολή Καλαμάτας μπορεί να επωφεληθεί από το Πολιτιστικό Κέντρο με τις ανταλλαγές και συνεργασίες καθηγητών και φοιτητών και τα κοινά προγράμματα, οι πολυάριθμοι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία λαογραφικής προβολής, οι Δημοτικοί Πολιτιστικοί Οργανισμοί, το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, η Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας, τα Ωδεία Μουσικής, οι Σχολές Χορού, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, οι κινηματογραφικές λέσχες, οι σχολές εικαστικών τεχνών, το Μουσείο Χαρακτικής του Τάκη Κατσουλίδη, ο Οργανισμός του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας, ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Ορφέας, ο Σύλλογος προς Διάδοση Γραμμάτων, το Κέντρο Λαογραφικών Μελετών, ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατρών Πυρσός, το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, το Αντωνοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου, το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο, το Ερασιτεχνικό Θεατρικό Εργαστήρι Καλαμάτας, η Θεατρική Διαδρομή, η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, οι Φίλοι του Θεάτρου Αρμονία, το Τριφυλλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο, οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι και πλήθος άλλοι φορείς. Το Πολιτιστικό Κέντρο Σελλά Μεσσηνίας έρχεται να ενώσει τις δυνάμεις του με όλους τους τοπικούς φορείς και να συνεισφέρει στην τοπική ανάπτυξη και ευημερία. Ακόμη προσβλέπει σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Καλαμάτας και άλλες Διεθνείς διοργανώσεις.
            Οι χιλιάδες ξένοι και ομογενείς φοιτητές που θα έρχονται κάθε χρόνο στο Πολιτιστικό Κέντρο θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά όλα τα αρχαιολογικά μνημεία που χρονολογούνται από την προϊστορική, την αρχαία Ελληνική εποχή, τα Βυζαντινά χρόνια, την Τουρκοκρατία και μετά το 1821, να γνωρίσουν τα πολλά ήθη και έθιμα, τους ανθρώπους και τις καθημερινές ασχολίες τους, τα αγροτουριστικά προϊόντα και φυσικά το ελαιόλαδο και την ελαία, τους ανθρώπους που παράγουν αυτά τα προϊόντα, να τους βοηθήσουν στις γεωργικές ασχολίες τους εθελοντικά και ακόμη να συνεισφέρουν και τους δικούς τους τρόπους και την δική τους γνώση μέσω μίας γενικώτερης διαπολιτιστικής προσσέγγισης που θα διαμορφώσει καλύτερους όρους διαβίωσης και ποιότητας ζωής για τους κατοίκους. Για τα παιδιά αυτά θα είναι μία μοναδική εμπειρία που θα τους μείνει αξέχαστη και θα τους κάνει μόνιμους φίλους της Μεσσηνίας και της Ελλάδος από όποια χώρα και αν προέρχονται.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

            Η Μεσσηνία είναι γεμάτη από ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία και τουριστικά και φυσιολατρικά αξιοθέατα. Ο Ναός του Επικουρείου Απόλλωνος που έδωσε και το όνομά του στο πολιτιστικό Κέντρο, η Αρχαία Μεσσήνη, η Αρχαία Πύλος, τα κάστρα της Μεθώνης, Κορώνης και Ζουρνάτας στην αρχαία Γερήνια, οι Μανιάτικοι Πύργοι, το Ναυαρίνο, το Μανιάκι, η νεολιθική Μάλθη, οι Ακροπόλεις της Αρχαίας Αίπειας και της Μάλθης, το Ανάκτορο του Νέστορα στην Πύλο, οι θολωτοί τάφοι που απαντώνται σε πολλά σημεία της Μεσσηνίας, η Ιθώμη, τα διάφορα κάστρα, τα πολυάριθμα βυζαντινά μνημεία, οι Βυζαντινές εκκλησίες του Αγ. Βασιλείου στη Μεθώνη, του Αγ. Δημητρίου της Αγίας Θεοδώρας και της Σαμαρίνας, του Αγ. Σπυρίδωνα, της Αγίας Σοφίας Κορώνης και της Αγίας Κυριακής, τα μοναστήρια της Αλαγονίας, οι Κατακόμβες του Αγ. Ονουφρίου στην Μεθώνη, το Ιερό του Απόλλωνα Κορύθου (που χρονολογείται από την Γεωμετρική Εποχή), οι αρχαιότητες στην Περιστεριά στις Ράχες, το Αρχαίο Λύκαιο και τα Λύκαια, η Μονή Βουλκάνου και αναρίθμητα άλλα αρχαία και Βυζαντινά μνημεία συνθέτουν το αρχαϊκό μωσαϊκό της Μεσσηνίας. Στη νεώτερη εποχή, ο σιδηροδρομικός σταθμός, τα παλαιά ελαιουργία και σαπωνοποιεία, και τόσα άλλα. Πρέπει να σημειωθεί ότι πολλά από τα αρχαία ακόμη δεν έχουν τύχη της συστηματικής αρχαιολογικής σκαπάνης και παραμένουν ανεξερεύνητα. Θα μπορούσε το Πολιτιστικό Κέντρο σε συνεργασία με Αρχαιολογικές Σχολές Πανεπιστημίων Ευρωπαικών και Αμερικανικών να συμβάλλει στην αρχαιολογική έρευνα. Οσον αφορά την αρχιτεκτονική, ολόκληρα χωριά μαρτυρούν την παλαιότερη αρχιτεκτονική που πάει πίσω τουλάχιστον διακόσια χρόνια. Πέραν όλων αυτών υπάρχουν τόσοι φυσιολατρικοί και οικολογικοί προορισμοί για φυσική άσκηση και πεζοπορία και ημερήσιες εκδρομές και τουριστικά αξιοθέατα.
Τα ποτάμια και οι παραπόταμοι στη Νέδα, ο Πάμισος στην αρχαία Μεσσήνη, ο Νέδωνας και ο Βέλικας, οι λίμνες Μεσσηνίας, το Πολυλίμνιο της Χαραυγής, ο ποταμός Χάραδρος, ο καταράκτης Καλάμαρης στη Σχοινόλακα, ο υγροβιότοπος της Γιάλοβας, τα όρη Ταύγετος, το Λύκαιο, το Τετράζιο και τα χαμηλά όρη της Κυπαρισσίας, τα μονοπάτια του Δάσους και τα οδοιπορικά στους ελαιώνες. Σε όλα αυτά να προστεθούν και πολλές άλλες κρυφές γωνιές όπως της Αλαγονίας και της Στούπας όπου έγραψε ο Καζαντζάκης τον Αλέξη Ζορμπά.
 Επίσης να προστεθούν και οι πανέμορφες παραλίες της Κυπαρισσίας, της Πύλου ανάμεσα σε πολλές άλλες και τα γύρω νησάκια οι Οινούσσες, η Σαπιέντζα, η Πύλος, η Σφακτηρία, η Γιάλοβα, το Μαραθονήσι, η Βοϊδοκοιλιά, το Βενέτικο και η Μερόπη, που δημιουργούν μία πανέμορφη καλοκαιρινή ατμόσφαιρα. Όλα αυτά κάνουν την Μεσσηνία έναν επίγειο παράδεισο για τα μάτια των ξένων και ομογενών φοιτητών και επισκεπτών που θα τους μείνει αξέχαστη και ένας τόπος που θα θέλουν να επισκεφτούν και άλλες φορές και να φέρουν και τους φίλους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

            Η Μεσσηνία έχει αναδείξει σημαντικούς ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης. Η Μαρία Κάλας και ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος είναι δύο από τα πρώτα ονόματα που έρχονται στο μυαλό που με την διεθνή καρίερα τους έκαναν την Ελλάδα γνωστή σε όλο τον κόσμο. Μεσσήνιος ήταν και ο μέγας Ελληνας Λαογράφος Νικόλαος Γ. Πολίτης και ο λόγιος της Βυζαντινής και Δημοτικής Μουσικής Σίμων Καράς. Ανάμεσα στους Μεσσηνίους λογοτέχνες βρίσκουμε τον Φώτη Κόντογλου, την Μαρία Πολυδούρη, τον Σωτήρη Πατατζή, την Ιωάννα Καρατζαφέρη, τον Μιχάλη Κατσαρό, τον Ομηρο Πέλλα, τον Γ. Μαρκόπουλο, την Κική Δημουλά, τον Κωστή Μπαστιά και πολλούς άλλους. Όμως και σήμερα η Μεσσηνία εξακολουθεί να αναδεικνύει σημαντικούς ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης. Το Πολιτιστικό Κέντρο έχει ως σκοπό του να αναδείξει το έργο των Μεσσηνίων λογοτεχνών και καλλιτεχνών και να διεξάγει σεμινάρια για την προώθηση της λογοτεχνίας και των τεχνών.ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


            Η Μεσσήνια παράγει τα κυριώτερα Ελληνικά και Μεσογειακά προϊόντα στην καλύτερη δυνατή τους ποιότητα. Οι ελιές και το ελαιόλαδο Μεσσηνίας είναι το καλύτερο στον κόσμο, τα σύκα, τα εσπεριδοειδή, τα σταφύλια και η σταφίδα, το κρασί, το μέλι, το ξύδι, τα αρωματικά βότανα, τα αποστάγματα, τα κηπευτικά και οι πατάτες, οι ντομάτες και τόσα άλλα προϊόντα που δημιουργησαν από αρχαιοτάτων χρόνων τις προϋποθέσεις για μία εγχώρια μεσσηνιακή δίαιτα με παραδοσιακά ενδιαιτήματα όπως η σφέλα, το αϊολί, τα λαλάγγια, το παστέλι, τα μανιάτικα παξιμάδια, οι τηγανιτές ελιές, η πάστα ελιάς, τα πορτοκάλια με ελιές και λάδι, οι κορφάδες, το κουνουπίδι γιαχνί, οι μελιτζανοκολοκυθοπατάτες, τα ψάρια τσιλαδιά, ο κόκορας καπαμά, το χοιρινό με πορτοκάλι, οι πλακοτηγανίτες, οι πατάτες με μυζήθρα, ο τραχανάς με γαρύφαλλο, τα λουκάνικα με πορτοκάλι, το παστό κρέας με πορτοκάλι, το σύγκλινο, τα ψάρια σαβόρι, ο καλαματιανός καπαμάς, οι αγκινάρες με αυγά, το μελαχρινό με λάδι ή με χαρούπι, τα φραγκόσυκα πελτέ και πολλά άλλα. Το Πολιτιστικό Κέντρο θα προσφέρει πολλά από τα παραδοσιακά προιόντα για να τα μαθαίνουν οι φιλοξενούμενοι και να τα διαδίδουν και αλλού, ακόμη θα προσφέρει και μαθήματα ντόπιας κουζίνας.

TO MYΣTIKO THΣ ΜΑΚΡΟΖΩΪΑΣ

            Εχει συχνά υποστηριχτεί από ξένους και κυρίως Αμερικανούς διαιτολόγους ότι το μυστικό της μακροζωίας βρίσκεται στη μεσογειακή δίαιτα που στηρίζεται στη χρήση του ελαιολάδου. Η Μεσσηνία, ως γνωστόν, παράγει το ποιοτικώτερο και νοστιμότερο ελαιόλαδο. Σε σεμινάριά μας για την υγιεινή διατροφή θα καταδεικνύουμε την μεγάλη αξία του ελαιολάδου και θα αποκαλύπτουμε τα μυστικά της μακροβιότητος. Με τον τρόπο αυτό θα προωθούνται και τα τοπικά προιόντα. Γενικά το Πολιτιστικό Κέντρο θα αναδείξει με κάθε τρόπο τα προτερήματα της περιοχής στους φλοξενουμένους.


ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ


            Σε περίπτωση που χρειαστούν να γίνουν εκδηλώσεις για τις οποίες τυχόν δεν επαρκούν οι υποδομές του Πολιτιστικού Κέντρου τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν και παραπλήσιες υποδομές όπως ξενοδοχειακές μονάδες της Κυπαρισσίας, το Συνεδριακό Κέντρο της Κυπαρισσίας, Πανεπιστημιακές αίθουσες και βιβλιοθήκες, εγκαταστάσεις των κοντινών δήμων και …..αθλητικές εγκαταστάσεις της Κυπαρισσίας…εστιατόρια ..
Ειδικώτερα για τον Αθλητισμό, η Μεσσηνία διαθέτει τις εξής σημαντικές εγκαταστάσεις: το Δημοτικό Κολυμβητήριο, το Κολυμβητήριο του Συνεδριακού Κέντρου Elite, το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Παραλίας, το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο «Τέντα», το Ιστιοπλοϊκό Κέντρο, το Γήπεδο Μεσσηνιακού, το Δημοτικό Γυμναστήριο «Κων/νος Αδαμόπουλος» Κυπαρισσίας,  γήπεδα προπονήσεως 5Χ5, γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, τέννις και άλλα. Οι μεταφορές θα είναι εύκολες καθώς το Πολιτιστικό Κέντρο θα διαθέτει και δικά του μικρά λεωφορεία. 

1 σχόλιο: